مقاله

انجیر و مربای انجیرسفیدخانگی

انجیر و مربای انجیرسفیدخانگی

انجیر و مربای انجیرسفیدخانگی

انجیر و مربای انجیرسفیدخانگی | محصولات صد در صد اورگانیک رو از گرام شاپ تهیه کنید.محصولات خاص و کم پبدا رو براتون قراره تهبه کنیم.ما در تلاش هستیم تا با کیفیت ترین محصولات را در اختیار شما قرار دهیم.گرام شاپ محصولاتی تازه و با کیفیت را برای شما به ارمغان میاورد .

انجیر و مربای انجیرسفیدخانگی

انجیر و مربای انجیرسفیدخانگی

انجیر:(fig)

انجیر و انجیر خوراکی یا شال انجیرگونه‌ای آسیایی از گیاهان گلدار خانواده انجیران است. این درخت بومی خاور میانه و آسیای غربی است.

انواعی که در باغبانی برای مصرف میوهٔ آن مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از فیکوس کاریکا، فیکوس پالماتا و فیکوس پودوکاریکا. فیکوس کاریکا همان انجیر معمولی است که به عنوان میوه مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ ولی فیکوس پالماتا و فیکوس پودوکاریکا بیشتر برای تلقیح انواع انجیر خوراکی کاشته می‌شوند.

از انجیر می‌توان در تهیه مربا، بستنی، یا به شکل تازه استفاده کرد. میوه آن به شکل خشک، تازه، کمپوت و مربا به مصرف می‌رسد. از آنجایی که نگهداری و انتقال میوه تازه انجیر بسیار دشوار می‌باشد بیشترین استفاده آن به صورت فرآوری شده می‌باشد.

شهرستان استهبان استان فارس بزرگ‌ترین تولیدکننده انجیر دیم در جهان است که محصول آن از کیفیت و مرغوبیت خاصی برخوردار است.گفته می‌شود که قدمت برخی از درختان انجیر این شهر به بیش از ۴۰۰ سال می‌رسد.این گونه انجیر در متون علمی با نام «رقم سبز استهبان» شناخته می‌شود که در لفظ عموم نیز رایج است.

به دنبال رونق بازار صادرات انجیر خشک از نیمه دهه ۸۰ به این سو، انجیر مرزهای جغرافیایی شهرستان استهبان را درنوردید و ابتدا عملیات کاشت آن در شهرهای همجوار و سپس در دیگر شهرهای استان فارس و کشور رواج یافت. نی ریز، آباده طشک، خرامه، داراب، فسا، کازرون و میمند از جمله تولیدکنندگان این گونه در استان فارس هستند.

استهبان مرکز بازرگانی و صادرات انجیر خشک کشور است که هر ساله تولیدکنندگان از اقصی نقاط کشور محصولات خود را در اختیار بازرگانان این شهر قرار می‌دهند.

 

اصل و قدمت گیاه

وطن اصلی درخت انجیر در دنیای قدیم یعنی اروپا- آسیا در نواحی مدیترانه و در ایران به ویژه نوع خودرو یا کوهستانی آن که به انجیر کوهی و در استهبان به «کَل انجیر» نامور است بسیار قدیمی است. یکی از رویشگاه‌های انجیر خودرو یا کوهی قهستان و جنوب خراسان و منطقه زیبا است. آثار این درخت در آخر عهد دوم (کرتاسه) دیده شده و در عهد چهارم در اطراف دریای مدیترانه مورد کشت قرار گرفته‌است. در مصر از ۲۸۰۰ سال قبل از میلاد مسیح کاشت درخت انجیر مرسوم بوده‌است.

یهودیان قدیم نیز درخت انجیر را می‌شناخته‌اند و از یک نوع انجیر که فیکوس سیکوروس می‌باشد در تورات یاد شده‌است. یونانیان قدیم نوع اصلاح شده این درخت را تحت نام انجیر آتیک (Attic) می‌شناخته‌اند و رومیها این درخت را با معتقدات مذهبی خود مخلوط کرده آن را نشانه سعادت و پیشرفت و ترقی روزافزون می‌دانسته‌اند.

ارزش غذايى میوه انجیر:

یک عدد انجیر تازه کوچک (40 گرم)
مقدار
کالری 30
کربوهیدرات 7.7 گرم
فیبر 1.2 گرم
پروتئین 0.3 گرم
چربی 0.1 گرم
قند 6.5 گرم
سدیم 0.4 میلی گرم
پتاسیم 93 میلی گرم
منیزیم 7 میلی گرم

کالری موجود در 100 گرم انجیر تازه : 75

ارزش غذایی انجیر خشک

100 گرم انجیر خشک
مقدار
کالری 249
کربوهیدرات 63.8 گرم
فیبر 9.8 گرم
پروتئین 3.3 گرم
چربی 0.9 گرم
قند 47.9 گرم
سدیم 10 میلی گرم
پتاسیم 680 میلی گرم

کالری موجود در یک عدد انجیر خشک : 47

کربوهیدرات ها

بسته به اندازه و نوع (تازه یا خشک)، یک انجیر می تواند از 5 تا 12 گرم کربوهیدرات و 3 تا 9 گرم قند داشته باشد.

یک انجیر کوچک و تازه حاوی 7.7 گرم کربوهیدرات، 1.2 گرم فیبر و 6.5 گرم قند است. یک انجیر خشک (8.4 گرم) حاوی 5.4 گرم کربوهیدرات، 0.8 گرم فیبر و 4 گرم قند است.

انجیر یک غذای با شاخص گلیسمی بالاست و شاخص گلیسمی آن 61 است. غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا آن هایی هستند که قند خون را به شدت و به سرعت بالا می برند.

چربی ها

انجیر به طور طبیعی چربی کمی دارد.

پروتئین

انجیر حاوی پروتئین زیادی نیست – فقط 0.3 گرم در هر انجیر.

ویتامین ها و مواد معدنی

انجیر را معمولا در وعده های کوچک مصرف می کنند. یک انجیر مقدار قابل توجهی از ویتامین یا مواد معدنی را تامین نمی کند اما مقادیر کمی ویتامین K، تیامین، ویتامین B6، پتاسیم، منگنز و منیزیم را تامین می کند.

کالری

یک انجیر خام کوچک 40 گرمی 30 کالری دارد که 93 درصد آن از کربوهیدرات ها، 4 درصد از پروتئین و 4 درصد از چربی تامین می شود.

روش موثر برای نگهداری طولانی تر میوه انجیر

انجیر تازه بر خلاف انجیر خشک بسیار زود خراب شده و فاسد می شود. بنابراین بعضی از افراد از آن تنها در تهیه مربا شربت استفاده می کنند. اما خوب است بدانید راه‌هایی وجود دارد که می‌توانید انجیر را برای مدت طولانی تری نگهداری کنید. در این مقاله ما با 2 روش نگهداری انجیر آشنا خواهیم شد.

ماندگاری انجیر چقدر است؟

اگر انجیر تازه را در دمای اتاق در جای خشک نگهداری کنید تنها دو تا سه روز دوام می آورد. اگر انجیرها را در یخچال نگهداری کنید تا یک هفته قابلیت نگهداری دارد ولی اگر انجیر را به روش اصولی فریز یا خشک کنید تا یک سال ماندگاری دارد.

نگهداری انجیر تازه در یخچال

انجیرهای کپک زده و خراب شده را از انجیرهای سالم جدا کرده و آنها را دور بریزید. انجیر باید پوست روشن و کمی نرم و انعطاف پذیر داشته باشد اما نه خیلی نرم. سپس انجیرهای سالم را درون یک سینی قرار دهید. می توانید انجیرها را درون دستمال کاغذی قرار دهید تا مستقیماً با هم تماس نداشته باشند. دستمال کاغذی مقداری از رطوبت میوه ها را جذب کرده و آنها را تازه نگه می دارد. ظرف حاوی انجیر را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید تا انجیرها از هوازدگی محافظت شوند. سپس می توانید انجیرها را در کشوی میوه ها قرار دهید اگر از این روش استفاده کنید می توانید انجیر تازه را به مدت یک هفته و حتی شاید بیشتر در یخچال نگهداری کنید.

منجمد کردن انجیر

یکی دیگر از روش های نگهداری انجیر منجمد کردن آن است. البته استفاده از این روش ممکن است مقداری از کیفیت انجیر را کاهش دهد و انجیرها دیگر آن طعم اولیه خود را نداشته باشند. این مراحل را برای انجماد کامل انجیر دنبال کنید.

ابتدا انجیرها را زیر آب سرد بشویید و سپس درون آبکش بریزید تا آب آن کاملا جدا شود. سپس انجیرها را با دستمال خشک کنید. انجیرهای شسته شده را به صورت یک لایه روی یک ورقه پخت که با کاغذ روغنی پوشانده اید بچینید. به هر انجیر کمی فضا بدهید تا با هم تماس نداشته باشند. انجیرها را به مدت دو تا چهار ساعت در فریزر قرار دهید تا کاملا منجمد شوندسپس ورقه پخت را از فریزر خارج کنید. انجیرهای منجمد را در ظرف دربسته یا کیسه فریزر ریخته و در فریزر نگهداری کنید. انجیرها تا یک سال به همین شکل قابلیت نگهداری دارند. روی ظرف یا کیسه خود برچسب تاریخ بزنید تا بدانید چه زمانی انجیرها را منجمد کرده و تا چه مدت می توانید از انجیر استفاده کنید.

برای توضیحات بیشتر درمورد نگهداری مربای انجیر روی کلمه لینک کلیک کنید.

طبع میوه انجیر چیست؟

انجیر طبعی گرم دارد، دارای ویتامین‌های C، A و B است و همچنین حاوی مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم، کلسیم و فسفر است.
انجیر از کهن‌ترین میوه‌هایی است که بشر از آن استفاده کرده است، اینقدر این میوه کهن است که بعضی‌ها اعتقاد دارند میوه ممنوعه در بهشت انجیر بوده است.

درخت انجیر ۶ متر طول دارد و معمولا در مناطق گرمسیری کاشت می‌شود، این به دلیل عدم مقاومت در برابر سرما است.

انجیر هم به صورت خشک و هم به صورت تازه مصرف می‌شود.

انجیر در کجا رشد میکند؟

همونطور که در مطلب بالا گفتیم انجیر به دلیل عدم مقاومت در برابر سرما در مناطق گرمسیری رشد میکند.

درخت انجیر معمولی از زمان‌های قدیم کشت می‌شده‌است و در مناطق خشک و آفتابی دارای خاک عمیق و تازه و در نقاط صخره‌ای با ارتفاع تا ۱۷۰۰ متر بالاتر از سطح دریا، به صورت وحشی رشد می‌کند. انجیر معمولی خاک نسبتاً متخلخل و با زهکشی آزاد را ترجیح می‌دهد و می‌تواند در خاک دارای مواد مغذی اندک رشد کند. برخلاف سایر گونه‌های انجیر، انجیر معمولی همیشه به گرده‌افشانی توسط زنبور یا از درخت دیگر نیاز ندارد، اما می‌توان توسط زنبور انجیر این درخت را برای تولید بذر گرده‌افشانی کرد.زنبور انجیر برای گرده‌افشانی در کشورهای سردسیر مانند انگلستان وجود ندارد. این گونه در مناطق پراکنده‌ای در آسیا و آمریکای شمالی با طبیعت سازگاری پیدا کرده و بومی شده‌است.

مربای انجیر سفید خانگی

مربای انجیر یکی از انواع مرباهای پرطرفدار و خوشمزه در سراسر جهان است که مانند انواع دیگر مرباها معمولا به عنوان صبحانه سرو می شود. البته از مربای انجیر در صنایع شیرینی پزی هم استفاده می شود. برای  آموزش کامل و مرحله به مرحله طرز تهیه مربای انجیر در ادامه با گرام شاپ همراه باشید.

قبل از طرز تهیه انجیر سفید خانگی ابتدا خواص انجیر و مربای انجیر سفیدرو بررسی میکنیم.

برای حمایت از ما سایت گرام شاپ رو دنبال کنید.

خواص کلی انجیر و مربای انجیر خانگی

1.کاهش کلسترول خون

2.درمان یبوست با مصرف انجیر

3.درمان ریزش مو

4.کاهش فشار خون

5.کاهش وزن و لاغری

6.سلامت چشم با انجیر

7.سلامت چشم با انجیر

8.پیشگیری از پوکی استخوان

9.افزایش قدرت قوای جنسی مردان

10.سلامت دستگاه گوارش

11.این مربا میزان ادرار و تعریق را افزایش می دهد که از این طریق به پاکسازی و دفع سموم بدن کمک می کند.

12.تب بر است و حرارت بالای بدن را کاهش می دهد.

13.به درمان سوءهاضمه کمک می کند.

14. در درمان آرتروز و التهاب مفاصل موثر است.

15.افرادی که قند خون پایینی دارند و دچار افت قند می شوند می توانند از مربا انجیر کمک بگیرند.

16.بنظر می رسد مربا انجیر بتواند به درمان عفونت و تورم گوش و التهاب گلو و… کمک کند.

17.مربا انجیر باعث خوشبو شدن دهان و رفع بوی بد دهان می شود.

18.مقوی و بهبود دهنده عملکرد کبد است.

عوارض انجیرو مربای انجیر سفید خانگی

مربا انجیر قند بالایی دارد. به همین دلیل برای افرادی که مشکل افت قند خون دارند مفید است اما در مقابل برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مضر است و می تواند به سرعت قند خون انها را بالا ببرد.

افرادی که به اختلالات معده مبتلا هستند، بهتر است زیاد انجیر و مربا انجیر مصرف نکنند.

زیاده روی در مصرف میوه انجیر و مربا انجیر موجب دل درد و نفخ و اسهال می شود.

انجیر تازه برای چشم و تقویت بینایی مفید است اما مربا انجیر اثر عکس دارد و زیاده روی در مصرف آن به چشم اسیب می زند. میوه انجیر هم اگر به صورت بی رویه مصرف شود، می تواند باعث خونریزی در شبکیه چشم شود.

افرادی که مزاج گرم دارند، نباید در مصرف انجیر و مربا انجیر زیاده روی کنند. مصرف بی رویه مربا انجیر در افراد با زاج گرم می تواند باعث عوارضی مانند جوش زدن، خارش گلو سرفه و غلبه دم و… شود.

انجیر خشک شده نسبت به انجیر تازه قند دوبرابری دارد. بنابراین میزان قند مربا انجیری که با انجیر خشک تهیه می شود بسیار بالاتر است و مصرف آن برای مبتلایان به دیابت اکیدا ممنوع است.

مربا انجیر پرکالری است و باعث چاقی و اضافه وزن می شود. بنابراین افرادی که اضافه وزن دارند یا در مسیر کاهش وزن هستند، نباید مربا انجیر مصرف کنند.

 

طرزدرست کردن مربای انجیر

مواد لازم مربا انجیر

انجیر ۱ کیلوگرم
شکر ۷۰۰ گرم
آب ۱ لیوان
آب لیمو ترش تازه ۱ قاشق غذاخوری
گلاب ۱ قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده (اختیاری) ۲ قاشق غذاخوری

طرز تهیه مربا انجیر

مرحله اول

برای تهیه مربا انجیر خوشمزه در ابتدای کار انجیرها را می شوییم و بدون کوتاه کردن دمشان آنها را درون آبکش می ریزیم تا آب اضافی شان خارج شود. در ادامه شکر را به همراه آب درون یک قابلمه مناسب می ریزیم.

مرحله دوم

در ادامه قابلمه را روی حرارت متوسط قرار داده، سپس اجازه می دهیم شیره جوش بیاید و کمی غلیظ شود. حالا با سوزن چند سوراخ ریز روی انجیرها ایجاد می کنیم و زمانی که شیره غلیظ شد به قابلمه می افزاییم.

مرحله سوم

سوراخ هایی که روی انجیر ایجاد می کنیم، به خاطر این است که در حین پخت شیره درون انجیر نفوذ کرده تا انجیرها حالت چروکیده پیدا نکند و شکل خود را حفظ کنند. در ادامه حرارت را به ملایم کاهش می دهیم.

مرحله چهارم

حالا اجازه می دهیم انجیرها به مدت ۳۰ دقیقه درون شیره بپزند. پس از گذشت این زمان آب لیمو ترش تازه را به همراه گلاب و زعفران دم کرده به قابلمه اضافه کرده، سپس اجازه می دهیم مربا به مدت ۵ دقیقه دیگر روی حرارت بماند.

مرحله پنجم

پس از گذشت این زمان قابلمه را از روی حرارت کنار گذاشته و اجازه می دهیم مربا در دمای محیط بماند و کاملا خنک شود. در صورت تمایل برای یکدست شدن مربا می توانید آنرا از صافی رد کرده تا دانه های انجیر جدا شود.

مرحله ششم

زمانی که مربا کاملا خنک شد، یک ظرف درب دار شیشه ای مناسب انتخاب می کنیم و مربا را درون ظرف مورد نظرمان می ریزیم. در آخر درب ظرف را محکم می بندیم، سپس مربا را درون یخچال نگهداری می کنیم. نوش جان.

 

برای طرز تهیه شربت تمشک خانگی روی کلمه لینک کلیک کنید.

 

اهمیت حفظ شفافیت مربا

هنگام تهیه مربای انجیر، توجه به برخی نکات مهم ضروری است. یکی از این موارد، حفظ شفافیت و جلوگیری از کدر شدن مربا است. این مورد به نظر ممکن است کم اهمیت باشد، اما در واقع می تواند تاثیر بسیار عمیقی بر کیفیت نهایی محصول داشته باشد.

مهم‌ترین دلیلی که باعث کدر شدن رنگ مربا می‌شود این است که هنگام پخت مربای انجیر، نباید درب قابلمه را بگذاریم. نکته دیگر این است که هنگام جوشیدن انجیرها، باید کف‌های سطح آب را جمع کرده و دور بریزیم.

آیا برای پخت مربا، باید انجیرها را پوست بگیریم؟

گاهی اوقات ساده ترین سوالات می توانند بیشترین تاثیر را بر نتیجه نهایی داشته باشند، مانند این سوال که آیا باید انجیرها را پوست بکنیم یا خیر؟ وقتی می خواهید مربای انجیر تهیه کنید، این تصمیم می تواند تأثیر بسیار بزرگی بر فرایند و نتیجه داشته باشد.

بعضی افراد ترجیح می دهند که انجیرها را پوست کنند، زیرا فکر می کنند این کار باعث می شود مربای نهایی نرم تر شود. اما یک مشکل مهم وجود دارد: این روش باعث می شود ظاهر مربا کمی تغییر کند. پوست انجیر دارای فیبر های غذایی است که به فرم و استحکام مربا کمک می کند و از این رو، حفظ پوست در تهیه مربای انجیر به زیبایی و براق بودن مربا کمک می کند. بنابراین، اگر ظاهر مربا برای شما مهم است، به هیچ وجه پوست انجیرها را جدا نکنید.

 

خلاصه طرز تهیه مربای انجیر

برای تهیه مربای انجیر، ابتدا انجیرها را می‌شوییم و در صورتی که سایز انجیرها بزرگ بود، آنها را خرد می‌کنیم. مرحله بعدی درست کردن شربت است که با اضافه کردن شکر به آب و قرار دادن روی حرارت تهیه می‌شود. پس از حل شدن شکر، انجیرها را به شربت اضافه کرده و ۳۰ دقیقه صبر می‌کنیم، سپس قوام شربت را تست می‌کنیم. نهایتاً، گلاب و آبلیمو اضافه می‌کنیم و پس از پخت کامل، مربا را خنک کرده و در ظروف شیشه‌ای درب‌دار نگهداری می‌کنیم.

مرسی که مارو همراهی کردین.

برای حمایت از ما سایت گرام شاپ رو دانلود کنید.

مطالب مرتبط