انواع مربا در ایران
انواع مربا در ایران | درست کردن مربا از قدیم یکی از راه های نگهداری میوه بوده است. در واقع برای اینکه بتوانند از میوه در تمام طول سال استفاده کنند آن را به همراه شکر فراوان میجوشاندند تا تبدیل به مربا شود. با این کار میوه ی نوبر را در فصل های دیگر نیز در منزل داشتند و به عنوان یک دسر خوشمزه سرو می کردند. در این مطلب به معرفی انواع مربای خانگی می پردازیم و مواد اولیه مورد نیاز برای آن ها را با هم می خوانیم. مربا از اصلی ترین بخش های یک صبحانه خوشمزه است که نه تنها در صبحانه ایرانی بلکه در طرز تهیه صبحانه فرانسوی نیز وجود دارد. اگر برای اولین وعده روز خود به دنبال طرز تهیه صبحانه ایرانی خوشمزه می گردید،
انواع مربای مجلسی
مربا به عنوان یک دسر و یک خوراکی خوشمزه شناخته شده است که در تمام دنیا پخته و سرو می شود. در واقع مربا تنوع بی نظیری دارد و می توان آن را با هر میوه ای درست کرد اما در فرهنگ ایرانی، بعضی مرباهای محبوب برای پذیرایی از مهمان بیشتر مورد استقبال قرار می گیرد. اگر شما برای آخر هفته مهمان دارید و نمی دانید برای تزیین میز صبحانه مهمانی چه کاری انجام بدهید، پیشنهاد می کنم از این چند مربای خوشمزه استفاده کنید. حضور انواع مربای خانگی در صبحانه، میز شما را رنگین تر می کند.
۱.مربای آلبالو
مربای آلبالو از محبوب ترین و شناخته شده ترین مرباهایی است که ما ایرانی ها آن را نوش جان می کنیم. در واقع مربای آلبالو برای صبحانه با نان تس و کره، بهترین ترکیب دنیا خواهد بود.
مواد لازم
آلبالو | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۱ کیلوگرم |
آب لیمو ترش | ۱ قاشق غذاخوری |
این مربای خوشمزه به دلیل ترش بودن آلبالو، مزه ترش و شیرین جذابی خواهد داشت. در واقع مربای آلبالو فقط برای سرو صبحانه مورد استفاده قرار نمی گیرد بلکه برای درست کردن انواع شیرینی و کیک نیز یکی از طعم دهنده های اصلی است. برای درست کردن مربای آلبالو به مواد زیادی احتیاج ندارید اما نکاتی هست که نباید آن را فراموش کنید.
۲.مربای گیلاس
اگر طعم ترشی آلبالو را دوست ندارید و می خواهید با یک مربای خوشمزه دیگر از عزیزانتان پذیرایی کنید، مربای گیلاس یکی از بهترین انواع مربای خانگی است. این میوه خوشمزه تابستانی نیز مانند آلبالو، مربای خوشمزه ای را به شما می دهد که طعم آن بسیار خاطره انگیز است.
مواد لازم
گیلاس | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۸۰۰ گرم |
آب لیمو ترش | ۱ قاشق غذاخوری |
آب | یک لیوان |
در مربای گیلاس از شکر کمتری استفاده می شود زیرا این میوه طعم شیرینی دارد و استفاده از شکر زیاد، طعم آن را خراب می کند. اگر در مراحل پختن مربا نگران قوام نیامدن مربا و شل شدن آن هستید، به مقاله مربوطه سر بزنید تا سوالات شما به صورت کامل برطرف شود.
۳.مربای انجیر سیاه
از بین میوه های تابستانی و فصلی که دارا ی خاصیت های فراوانی هستند، می توان انجیر سیاه را نام برد. این میوه خوشمزه و خاص فقط به صورت فصلی در بازار موجود می باشد و چه خوب است که آن را به مربا تبدیل کنیم تا در تمام فصول، آن را در میز صبحانه داشته باشیم. در ادامه با انواع مربای خانگی آشنا خواهیم شد.
مواد لازم
انجیر سیاه | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۸۰۰ گرم |
دانه هل | ۲ قاشق سوپ خوری |
آب | ۴ لیوان |
انجیر یک میوه خاص و بهشتی است که دارای خاصیت های فراوانی است. در واقع ویتامین های موجود در این میوه باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شود. مربای انجیر سیاه از مرباهای مجلسی سنتی است که بسیاری عاشق آن هستند. برای این مربا به آب بیشتری احتیاج داریم چون انجیر در مراحل پخت زیاد آب نمی اندازد.
انواع مربا های زمستانی
معمولا میوه های تابستانی برای درست کردن مربا استفاده می شوند زیرا تنوع میوه ها در این فصل بیشتر است اما زمستان نیز با تمام سرمای خود، میوه های خوشمزه و جذابی دارد که می توان با آن ها یک مربای خاص درست کرد. در واقع اگر قصد دارید تا یک صبحانه لاکچری را تهیه کنید، پیشنهاد می کنم از انواع مربای خانگی که در فصل زمستان تهیه می شوند، غافل نشوید. در ادامه با ما همراه باشید تا با این مرباهای جذاب آشنا شوید.
۴.مربای هویج
غیر ممکن است که بر سر میز صبحانه، شما مربای هویج را نبینید. هویج یکی از سبزیجاتی است که با مربا کردن آن می توان رنگ و مزه خاصی را به میز غذا بخشید. مربای هویج از انواع مربای خانگی است که بسیار سریع و آسان تهیه می شود.
مواد لازم
هویج | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۱ کیلوگرم |
زعفران دم کرده | ۱ قاشق غذاخوری |
گلاب | نصف لیوان |
آب | ۲ لیوان |
پودر هل | ۱ قاشق غذاخوری |
مربای هویج از مرباهای سنتی ایرانی است که با طعم خاص آن یادآور ایام کودکی ماست. در این مربا از زعفران و هل استفاده می شود تا عطر و طعم خاصی داشته باشد. برای این که مربای هویج شما شفاف و خوش رنگ باشد، حتما پوست هویج را بگیرید.
۵.مربای نارنگی
نارنگی یکی از خوشمزه ترین میوه های مخصوص فصل پاییز و زمستان است که از پیر و جوان همه عاشق آن هستند. شاید برای شما عجیب باشد ولی مربای نارنگی، یکی از خاص ترین و خوشمزه ترین انواع مربای خانگی است که می توانید آن را در وعده صبحانه سرو کنید. برای خواندن طرز تهیه این مربای جدید همراه اسنپ اکسپرس مگ باشید. اگر به دنبال یک صبحانه خاص می گردید،
مواد لازم
نارنگی | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۲ لیوان |
آب لیمو ترش | ۱ قاشق چایخوری |
آب نارنگی یا پرتقال | ۱ لیوان |
شاید شما تا به حال این مربای جدید و خاص را امتحان نکرده باشید و از خود بپرسید که مگر می شود با نارنگی مربا درست کرد و تلخ نشود؟ باید بگویم که بله! برای درست کردن این مربای ساده و خوشمزه فقط باید چند نکته را رعایت کنید تا دسر شما کاملا شیرین باشد. الان که فصل پاییز در راه است و نارنگی به راحتی قابل تهیه است، پیشنهاد می کنم که این مربای جذاب را برای عزیزانتان بپزید. برای طرز تهیه این مربای خوشمزه، مربای نارنگی و نکات طلایی آن را بخوانید.
۶.مربای شقاقل
از دیگر مرباهای مخصوص فصل زمستان، مربای شقاقل است. شقاقل یک گیاه هویج مانند است که با پختن آن می توان یک مربای خاص و پر از خاصیت را درست کرد. شقاقل طبعی گرم دارد و به همین دلیل برای زمستان بسیار مناسب است. مربای شقاقل از انواع مربای خانگی خوشمزه است که در ایران پخته می شود.
مواد لازم
شقاقل | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۱ کیلوگرم |
هل | به مقدار لازم |
گلاب | نصف لیوان |
آب لیمو ترش | ۱ قاشق غذاخوری |
برای درست کردن مربای شقاقل زمان زیادی لازم است. در واقع شما باید گیاه شقاقل را چند روز آن را در آب خیس کرده و بجوشانید. با این که مراحل درست کردن این مربا سخت است، ولی بسیار خوشمزه و بی نظیر است. مراحل طرز تهیه مربای شقاقل را در اسنپ اکسپرس مگ بخوانید.
انواع مربای فصل پاییز
هر فصلی، میوه های مخصوص به خود را دارد که می توان از آن ها انواع مربای خانگی خوشمزه را درست کرد. اگر مهمان دارید و از آن ها بپرسید که صبحانه چی بخوریم، قطعا نان و کره و مربا از اولین پیشنهاداتی است که می شنوید. در این قسمت با سه مربای خاص آشنا می شویم که می توان آن ها را به سادگی در منزل تهیه کرد.
۷.مربای کدو حلوایی
ح
کدو حلوایی یکی از سبزیجاتی است که در فصل پاییز به وفور یافت می شود. این گیاه پر خاصیت سرشار از ویتامین ث است که به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از سرما خوردگی کمک می کند. در شهر تبریز، مربای کدو حلوایی از خوراکی های پر طرفدار است که طعم بسیار خاصی دارد.
مواد لازم
کدو حلوایی | ۶ و نیم کیلو |
شکر | ۵ کیلو |
آب | ۴ لیوان |
آهک | ۱ لیوان |
برای مربای کدو حلوایی معمولا از آهک استفاده می کنند تا مربا بافت تردی داشته باشد و شفاف شود و هم این که از کپک زدن و خراب شدن مربا جلوگیری کند. استفاده از آهک در مربا، مراحل درست کردن آن را سخت تر می کند. برای طرز تهیه مربای کدو حلوایی دو راه وجود دارد. یکی با آهک و دیگری بدون آهک. هر دو روش در مجله اسنپ اکسپرس به صورت کامل توضیح داده شده است. همچنین اگر می خواهید بدانید که چرا مربا شکرک و یا کپک می زند و راه حل آن چیست،
۸.مربای بالنگ
بالنگ از میوه های بسیار خاصی است که در استان فارس پرورش داده می شود. این میوه به دلیل طبع گرمی که دارد برای فصل زمستان بسیار مفید داست. بالنگ برای افرادی که دچار زخم معده و مشکلات گوارشی هستند بسیار مفید است. مربای بالنگ از معروف ترین مرباهای سنتی است که بسیار طعم خاص آن را دوست دارند
مواد لازم
بالنگ | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۱ کیلوگرم |
زعفران دم کرده | به مقدار لازم |
گلاب | یک چهارم لیوان |
برای درست کردن مربای بالنگ باید میوه را خرد کرده و در آب خیس کنید. سپس مانند همه مرباها، آن را بجوشانید. مربای بالنگ یکی از انواع مربای خانگی است که می توان آن را به راحتی در منزل درست کرد. طرز تهیه مربای بالنگ را به صورت کامل، در صفحه مخصوص به خود بخوانید.
۹.مربای خرمالو مخصوص فصل پاییز
خرمالو از میوه های مخصوص فصل پاییز است که به دلیل مزه گسی که دارد ممکن است مورد علاقه ی خیلی از افراد نباشد. این میوه خاص، سرشار از ویتامین ث است که در فصل پاییز می تواند نجات دهنده ی ما از سرماخوردگی باشد. شاید فکر کنید که مربای خرمالو نیز ممکن است گس باشد ولی باید بدانید که اینطور نیست.
مواد لازم
خرمالو | ۱ کیلو |
شکر | ۱ کیلو |
آب لیمو ترش | به مقدار لازم |
اولین مرحله برای درست کردن مربای خرمالو جدا کردن گوشت میوه از پوستش است. علت گس بودن خرمالو پوست و دیواره ی داخلی پوست آن است. پس با جدا کردن گوشت آن، مربای شما گس نخواهد بود.
انواع مربای شمال
بعضی از میوه ها مختص به منطقه خاصی ازکشور هستند و به طبع درست کردن مربای این میوه ها در این مناطق بسیار رایج است. در خطه زیبا و سرسبز شمال ایران نیز انواع مربای خانگی وجود دارد که به عنوان سوغات بسیار معروف هستند. اگر شما می خواهید علاوه بر مربا از مواد لبنی دیگری در سفره صبحانه خود استفاده کنید
۱۰.مربای تمشک
یکی از معروف ترین مرباهای شمال که طعم بی نظیری دارد، مربای تمشک است. این مربای خوش رنگ و لعاب را به همراه کره برای کودکانتان سرو کنید، مطمئن باشید که عاشق وعده صبحانه می شوند.
مواد لازم
تمشک | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۱ کیلوگرم |
وانیل | نوک قاشق چایخوری |
روش تهیه مربای تمشک بسیار ساده است. در واقع مربای تمشک، از انواع مربای خانگی است که شما به راحتی و با کمترین مواد اولیه می توانید آن را بپزید. این توت خوشمزه در فصل تابستان به عمل می آید و سرشار از انواع ویتامین هاست.
۱۱.مربای پوست پرتقال خوشمزه
تنوع مرباهای شمالی بسیار زیاد است و هرکدام طعم و مزه خاطره انگیزی دارند که ما را به یاد ایام خوش کودکی می اندازند. یکی از محبوب ترین انواع مربای خانگی، مربای پوست پرتقال است. در ادامه مواد لازم برای درست کردن این مربا را خواهید دید.
مواد لازم
پوست پرتقال | نیم کیلو |
شکر | نیم کیلو |
آب | ۲ لیوان |
آب لیمو ترش | ۲ قاشق غذاخوری |
این مواد اولیه برای درست کردن یک مربای پوست پرتقال خوشمزه و کلاسیک است. در واقع شما می توانید مواد دیگری مانند دارچین و میخک را نیز به مربا اضافه کنید ولی طعم اصیل آن به همین روشی است که در بالا گفته ایم. ب
انواع مربای خانگی
همیشه در آشپزی بهترین و خوشمزه ترین دستور تهیه به دستور های خانگی تعلق دارد. این در مورد مربا نیز صادق است. بهترین دستور ها مربا مربوط به دستور های خانگی است که در آن از ساده ترین مواد و روش ها استفاده می شود. در این بخش می خواهیم به معرفی انواع مربای خانگی بپردازیم.
۱۲.مربای گلابی خانگی
گلابی از میوه هایی است که در اواخر شهریور و اوایل پاییز به وفور یافت می شود. این میوه پر آب و خوشمزه به دلیل خاصیت های بی نظیر خود به کاهش وزن و سلامت دستگاه گوارش کمک می کند. شما می توانید به سادگی این میوه را تبدیل به یک مربای پاییزی خوشمزه کنید.
مواد لازم
گلابی خرد شده | ۲ لیوان |
شکر | یک و نیم لیوان |
وانیل | نوک قاشق چایخوری |
آب لیمو ترش | یک قاشق چایخوری |
آب | ۴ لیوان |
برای درست کردن مربای گلابی می توانید از دو راه مختلف استفاده کنید. بسیاری از افراد گلابی را به صورت درسته و کامل مربا می کنند و بسیاری دیگر آن را به صورت خرد شده.
۱۳.مربای زردآلو ی خانگی
اگر بخواهید میوه های تابستانی مورد علاقه تان را نام ببرید قطعا زردآلو را از قلم نخواهید انداخت. این میوه کوچک و پر خاصیت در کمترین زمان ممکن می تواند تبدیل به یکی از انواع مربای خانگی بی نظیر شود که برای پذیرایی از مهمان سفره را بی نقص می کند.
مواد لازم
زردآلو | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۶۰۰ گرم |
زعفران دم کرده | ۱ قاشق غذاخوری |
آب لیمو ترش | ۱ قاشق غذاخوری |
اما مجلسی ترین روش درست کردن این مربا این است که مغز هسته زرد آلو را نیز در مربا بیندازید.
۱۴.مربای شاتوت خانگی
میوه هایی که از خانواده توت ها محسوب می شوند مانند توت فرنگی، شاتوت، تمشک و … همگی دارای طعم ترش و شیرین بینظیری هستند. به علاوه این میوه ها به خاطر رنگ قرمزی که دارند سرشار از آنتی اکسیدان هستند که از بروز انواع سرطان ها جلوگیری می کنند. هر یک از این میوه های ترش و خوشمزه اگر به شکل مربا پخته و آماده سرو شوند، آن سفره از جذاب ترین و خوشمزه ترین سفره هایی خواهد بود که شما چیده اید. در این بخش می خواهیم به معرفی مربای شاتوت خانگی بپردازیم.
مواد لازم
شاتوت | ۲ کیلوگرم |
شکر | یک و نیم کیلو گرم |
آب جوش | ۱ پارچ |
آب لیمو ترش | ۲ قاشق مربا خوری |
یکی از انواع مربای خانگی، مربای شاتوت است که رنگ و طعم بی نظیری دارد. آماده کردن این مربا نهایتا یک ساعت زمان می برد. پس اگر به دنبال درست کردن یک دسر ساده و سالم می گردید این مربا را به شما پیشنهاد می کنم. امیدواریم که با خواندن آن یک مربای بینظیر را برای عزیزانتان تدارک بینید.
انواع مربا با دستور خاص
بعضی از افراد به دنبال دستور مرباهایی می گردند که با روشی متفاوت تهیه می شود. به طور مثال مربایی که با شکر کمتر و یا بدون شکر پخته شود و یا اینکه دستوری متفاوت و جدید برای درست کردن مرباهایی که همیشه آن ها را به روش مادر بزرگمان درست می کردیم. اگر شما نیز به دنبال یک مربای رژیمی و خاص می گردید، این بخش مخصوص شماست. شما می توانید این مرباهای خوشمزه را نیز در کنار انواع صبحانه های بین المللی سرو کنید.
۱۵.مربای توت فرنگی کم شکر
بعضی از افراد از خوردن شکر به مقدار زیاد خودداری می کنند ولی می خواهند تا انواع مربای خانگی را نیز به بهترین شکل خود درست کنند. در این دستور شما می توانید با طرز تهیه مربای توت فرنگی کم شکر و سالم تر آشنا شوید.
مواد لازم
توت فرنگی | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۱ لیوان |
نشاسته ذرت | ۳ قاشق غذاخوری |
آب | ۳ قاشق غذاخوری |
آب لیمو ترش | ۲ قاشق غذاخوری |
شاید اینطور به نظر برسد که پختن مربای توت فرنگی آن هم فقط با یک لیوان شکر امکان پذیر نباشد زیرا مربا به آن خوشمزگی نخواهد بود ولی باید بگویم که این دستور از بهترین روش های پخت مربای توت فرنگی است. پس پیشنهاد می کنم که این روش را برای یک بار هم که شده امتحان کنید.
۱۶.مربای سیب
مربای سیب، از انواع مربای خانگی است که معمولا در هر منزلی به راحتی تهیه می شود ولی در این دستور می خواهیم یک نوع جدید از مربای سیب را درست کنیم. در واقع این دستور یک مربای یونانی است که به عنوان دسر سرو می شود.
مواد لازم
سیب گلاب | ۱ کیلوگرم |
شکر | ۳ لیوان |
آب | ۳ لیوان |
در واقع این مربا با سیب گلاب درست می شود زیرا قرار است که سیب ها را به صورت درسته و کامل بپزیم. هر رنگ سیب طعم و بافت متفاوتی دارد و در نهایت مربا با طعم های مختلفی خواهیم داشت اما کمتر مربای سیبی را دیده ایم که با سیب گلاب درست بشود.
انواع مربای گل
اگر تعریف مربا را از کسی بپرسید می گوید مربا دسر یا صبحانه ای است که با پختن میوه و شکر به دست می آید در صورتی که انواع مربای خانگی تنها به میوه ها محدود نمی شوند بلکه در بین مرباهای مجلسی ایرانی می توان مرباهایی دید که با انواع گل های خوراکی و خوشبو درست می شوند مانند مربای گل محمدی و مربای گل بهار نارنج. در واقع این مرباها از اصیل ترین دستور های غذایی ایرانی هستند که از گذشته های دور در مطبخ ها پخته می شدند.
۱۷.مربای گل محمدی (قیزیل گول موراباسی)
مربای گل محمدی یا قیزیل گول موراباسی از قدیمی ترین و اصیل ترین مرباهایی است که در ایران پخته و سرو می شود. در واقع این مربا در شهر تبریز از محبوب ترین دستور های مربا است که به دو صورت قابل تهیه است. دستور تهیه انواع مربای خانگی را می توانید در مجله اسنپ اکسپرس به صورت کامل بخوانید.
مواد لازم
گلبرگ گل محمدی | نیم کیلو |
شکر | ۱ لیوان |
آب | ۴ لیوان |
جوهر لیمو | ۱ قاشق چای خوری |
هل | ۲ عدد |
برای درست کردن این مربا از دو نوع گلبرگ گل محمدی می توان استفاده کرد : گلبرگ تازه و گلبرگ خشک. هر دو نوع این مربا بسیار خوشمزه است اما باید توجه داشت که برای طرز تهیه مربای گل سرخ نکات مهمی را باید رعایت کرد. مثلا اگر گلبرگ را تلخ گیری نکنید ممکن است مربای شما تلخ شود. پس بهتر است طبق دستور آن، قدم به قدم جلو بروید.